O scrisoare deschisă, adresată cancelarului Olaf Scholz, și semnată de oameni de știință și laureați ai premiului Nobel din toată lumea, îi cere să renunțe la planul de a închide ultimele trei centrale nucleare germane. Acestea vor fi oprite cel mai târziu mâine, după un an de amânare din cauza izbucnirii războiului și a crizei energetice din Europa.

“Având în vedere amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice la adresa vieții de pe planeta noastră, precum și criza energetică evidentă în care se află Germania și Europa din cauza indisponibilității gazelor naturale rusești, vă solicităm să continuați să operați ultimele centrale nucleare germane rămase. (…) În 2022, obiectivele privind emisiile de CO2 au fost depășite cu 40 de milioane de tone metrice din cauza utilizării crescute a centralelor pe cărbune, ca urmare a reducerilor, altfel necesare, în consumul de gaze naturale. (…) Din aceste motive, în interesul cetățenilor Germaniei, ai Europei și ai lumii, vă solicităm să reconsiderați planurile Germaniei de a elimina energia nucleară și să folosiți centralele nucleare germane rămase pentru a atenua criza energetică și pentru a contribui la realizarea obiectivelor climatice ale Germaniei”, se arată în scrisoare. Aceasta mai menționează eforturile Franței, Marii Britanii, Olandei și ale altor țări occidentale de a construi noi centrale nucleare.

O analiză NY Times arată că, demarată ca o mișcare pacifistă în urmă cu cinci decenii, tendința celei mai mari economii europene de a renunța la energia nucleară vine azi în contratimp cu provocările lumii în care trăim. Decizia de a renunța la centralele nucleare a fost luată în 2011, după dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia). La momentul respectiv, Germania opera 17 reactoare nucleare, dar conducta de gaze Nord Stream 1 era gata, iar construcția Nord Stream 2 era pe punctul de a începe. La vremea respectivă Rusia nu invadase încă nici Crimeea, nici Ucraina, iar liderii Germaniei nu au putut anticipa faptul că planul lor va pune toată Uniunea Europeană într-o poziție de vulnerabilitate față de Rusia.

Ulterior însă, chiar sentimentele opiniei publice germane s-au schimbat față de centralele nucleare. Un sondaj recent, comandat de cotidianul Bild, arată că 52% din populație se opune acum opririi centralelor nucleare, chiar dacă Germania a construit rapid terminale de gaze naturale lichefiate care îi permit să renunțe la livrările pe conductele rusești, care asigurau 55% din consumul de gaze naturale.

Oamenii de afaceri germani avertizează însă că, dacă războiul din Ucraina va continua, decizia de a renunța la o sursă de electricitate relativ ieftină este una greșită.

Surse alternative: Replanet, NY Times

Foto: Martingraf/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday