Klaus Iohannis confirmă că în coaliția de guvernare există discuții despre comasarea alegerilor din 2024. Totodată, spune că bugetul pe 2023 a fost construit pe “supraevaluarea capacității ANAF de a colecta bani”.

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în contextul discuțiilor privind acoperirea unor așa-numite “găuri” în bugetul statului. Președintele a spus că într-adevăr, când a fost construit bugetul pe 2023, “a existat o supraevaluare a capacității de colectare, iar guvernul a crezut că ANAF va aduna mai mulți bani”.

Acesta a subliniat că, “atâta timp cât va avea un cuvânt de spus”, nu vor exista tăieri de salarii. Precizarea, în contextul în care ministrul Fondurilor Europene a declarat sâmbătă că, pentru echilibrarea bugetului și respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

Președintele a fost întrebat și despre ajutorul pe care România l-a acordat Ucrainei. Acesta a răspuns că “ucrainenii au fost ajutați în toate felurile în care a fost posibil, cu ce putem și cu tot ce au ei nevoie”, adăugând că “unele aspecte sunt bine cunoscute publicului, de exemplu ajutorul umanitar, dar există și ajutor de securitate care se discută doar între specialiști”.

Alte declarații:

  • România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni. Când s-au negociat fondurile europene și cele din PNRR, am negociat cu echipa la Bruxelles patru zile și am obținut 80 de miliarde de euro, pentru proiecte din țară. Treaba guvernului este să creeze cadrul pentru ca acești bani să fie atrași în folosul firmelor și a românilor, pentru a dezvolta economia.
  • În 2008, s-a dovedit că austeritatea nu este o soluție. În consecință, nu vor exista tăieri de salarii. Nu îmi doresc ca, prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău. Este o absurditate. Oricine spune altceva face o eroare.
  • Nu vor exista tăieri de salarii, nu am un astfel de concept, nici coaliția nu are. Ultimul lucru, pe care mi-l doresc, în prag de sărbătoare, e să-și facă românii griji că vor fi dați afară sau că li se vor tăia salariile. Oricine spune altceva greșește.
  • Am reușit o suplimentare a banilor europeni, compensații pentru fermierii români. Vă spun în premieră, în exclusivitate, în ședința de CSAT am discutat chestiunea cerealelor din Ucraina. Am rugat reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune soluții.
  • Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, peste 14 milioane de tone. Nu le luăm impozit sau taxe pe asta. Dar acest ajutor este pentru ei, în niciun caz nu vom accepta să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta e ideea, de aceea trebuie găsite soluții pentru fermierii români și pentru a continua ajutorul pentru Ucraina.
  • Comasarea alegerilor se discută, e o variantă posibilă constituțional. Nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape, însă e posibil să amânăm alegerile locale. Dacă este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Încă se evaluează dacă aduce ceva o comasare, că dacă nu aduce nimic pentru cetățean sau pentru partide, atunci nu o facem.
  • În mod normal, la anul vom avea cam multe alegeri: în primăvară europarlamentare, toamna devreme locale, toamna târziu parlamentare și toamna și mai târziu prezidențiale. Patru rânduri de alegeri complicate într-un an sunt problematice. Ne-am afla cam din această toamnă doar în campanie electorală. Pentru mass-media ar fi un festival, dar pentru români nu știu dacă va fi. Nu știu dacă ținând țara în ritm electoral un an și jumătate ar face bine pentru români. Ei trebuie să vadă că cineva se mai ocupă și de țară.

Folosim cookies