Unitatea Mars Dune Alpha a fost construită de cercetătorii de la NASA în interiorul Centrului Spațial Johnson al NASA din Houston, Texas, cu ajutorul unei imprimante 3D de dimensiuni mari. Începând din luna iunie, aceasta va găzdui patru membri ai unui echipaj, care, timp de un an, vor simula viața pe Marte.

Aceștia vor face diverse experimente, vor cultiva plante și își vor putea petrece timpul liber în diverse feluri, având spații amenajate special. În acest timp, vor fi testați în mod regulat, astfel încât oamenii de știință să poată determina efectele pe care petrecerea unui an pe Marte le-ar putea avea asupra corpului și minții.

Casa se întinde pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați și include patru camere private, pentru fiecare membru al experimentului, și o baie comună cu duș și toaletă. Aceasta este înconjurată de o cutie de nisip “marțian” de 1.200 de metri pătrați, care imită praful roșu de pe suprafața planetei. 

Echipajul va îmbrăca pseudo-costume spațiale și va trece printr-un hublou, pentru a pătrunde în partea exterioară a habitatului – o bulă gonflabilă umplută cu nisip, care simulează un peisaj marțian. Aici cei implicați în experiment vor desfășura diverse activități folosindu-se de realitatea virtuală care urmează să simuleze condițiile de mediu de pe Marte. 

Pentru a observa cum rezistă echipajul la diverși factori de stres, NASA îl va supune unor situații pe care aceștia le vor putea întâlni în cazul unei misiuni reale precum resurse alimentare limitate, defecțiuni ale echipamentelor sau îndeplinirea unor misiuni complicate.  Doctor Grace Douglas, cercetătorul principal al proiectului, explică faptul că “pe măsură ce trecem de pe orbita joasă a Pământului, pe Lună și apoi pe Marte, vom avea mult mai multe restricții de resurse decât pe Stația Spațială Internațională și vom fi mult mai departe de Pământ sau de orice ajutor de pe Pământ”

NASA nu i-a prezentat încă pe cei patru membri ai echipajului care urmează să participe la experiment, dar a precizat că au fost selectați folosind criterii similare cu cele pe care astronauții trebuie să le îndeplinească. Cei patru au diplome în domenii STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) și corespund unui profil fizic și psihologic care să îi facă potriviți pentru un astfel de experiment, a declarat NASA. De asemenea, aceștia vor putea să se retragă pe parcursul experimentului, dacă doresc.

Acest experiment este primul pas din planul NASA de a trimite oameni pe Marte în 2030. De asemenea, folosirea imprimantei 3D este, spune Douglas, “una dintre tehnologiile pe care NASA le analizează ca potențial pentru a construi habitate și pe alte suprafețe planetare sau lunare”. Prima misiune de acest fel ar putea fi o călătorie dus-întors, care ar dura nouă luni. Experimentul ar trebui să îi pregătească pe astronauți pentru o misiune reală pe Marte care este estimată să înceapă în 2030 și ar trebui să dureze doi ani și jumătate. Pregătirile pentru această misiune au început deja prin programul Artemis care vizează trimiterea oamenilor pe Lună. Potrivit cercetătorilor de la NASA, dacă oamenii ajung pe Lună, aceștia pot ajunge și pe Marte. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday