Reuters citează un document intitulat “Europa|Răspuns la conflictul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina”, care pare a fi aparținut Pentagonului, dar a cărui autenticitate nu a putut fi verificată. Realizat sub formă de diagramă acesta enumeră “pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene, ca răspuns la cererile Ucrainei de asistență militară. Graficul arăta că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal (armament) sau l-a furnizat deja. De asemenea, documentul mai arată că autoritățile sârbe vor și au și capacitatea militară de a furniza armament Ucrainei și pe viitor.

Reuters mai arată că documentul, datat 2 martie, este marcat “Secret” și “NOFORN”, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi transmis nici serviciilor de informații aliate. 

Serbia și-a declarat neutralitatea față de războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice și culturale profunde pe care le are cu Rusia.Dacă acest document este corect, el arată fie  duplicitatea președintelui Vucic față de Rusia, fie faptul că acesta se află sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra armament Ucrainei”, a comentat pentru Reuters Janusz Bugajski, expert est-european la Fundația Jamestown.

Diagrama, presupus a fi fost făcută de Pentagon, împarte țările europene, în funcție de răspunsul la cererea de ajutor a Ucrainei, în patru categorii: țări care s-au angajat să ofere instrucție militară și ajutor letal; țări care au oferit deja instrucție, ajutor letal sau ambele; țări cu capacitatea militară și voința politică “de a oferi ajutor letal în viitor”. Din a patra categorie, referitoare la țări care nu se încadrează la niciuna din primele trei, fac parte doar Austria și Malta.

În urmă cu o lună, alte documente, postate pe un canal pro-rus de pe Telegram arătau că un producător sârb de arme a livrat rachete sol-sol Grad de 122 mm către Ucraina, în noiembrie anul trecut. Ulterior, Moscova a cerut explicații Belgradului, în legătură cu aceste livrări.

Reuters mai arată că președintele sârb Alexandar Vucic încearcă să țină un echilibru între relațiile strânse cu Moscova ale țării sale și intenția acesteia de a adera la Uniunea Europeană. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday