Serviciile britanice au transmis pe 4 aprilie că oficialii de la Kremlin s-au orientat către noi grupări de mercenari, în condițiile în care Wagner a devenit prea puternică și prea influentă pentru a mai asculta de Ministerul rus al Apărării. Informația a fost dezvăluită la două zile după asasinarea bloggerului militar Vladlen Tatarski, apropiat al lui Evgheni Prigojin, șeful Wagner. Institutul pentru Studierea Războiului nu exclude ca asasinatul, care a avut loc într-o cafenea deținută de Prigojin, să fie un avertisment pentru acesta din urmă.

Jurnaliștii ruși de investigație de la iStories, care funcționează în Letonia, au identificat miliția “Convoy”, creată la finalul anului trecut de Serghei Aksionov, șeful administrației civile impuse de ruși în Crimeea. Aksionov s-a născut în Moldova în 1972, în perioada în care republica făcea parte din URSS.

Rămân neclare detaliile despre structura de organizare și personalul de care dispune “Convoy”. O estimare timpurie făcută de jurnaliștii ruși arată 300 de luptători. Un fost membru al grupării le-a declarat ziariștilor că era plătit cu 2.500 de dolari pe lună. El susține că “soldații” care vor avea peste un an de activitate vor primi pământ în Crimeea.

Este dificil de evaluat ce rol ar putea avea “Convoy” în Ucraina, în condițiile în care Wagner este deja consolidată și are resursele disponibile pentru luptă, și se mai află și în atenția presei, scrie France 24. Cu circa 50 de mii de luptători în Ucraina în decembrie 2022, Wagner pare a fi un instrument indispensabil al Armatei Ruse.

Cele două grupări ar putea coexista perfect, atâta timp cât servesc interesele Kremlinului, este de părere Lukas Aubin, director de cercetare la Institutul Francez pentru Afaceri Internaționale și Strategice (IRIS). El a mai atras atenția că înființarea de miliții nu este o noutate în Rusia: “În afară de Wagner, mai există miliția liderului cecen Ramzan Kadîrov. Acești <<antreprenori de influență>>, politicieni sau oligarhi, susțin regimul și își răspândesc influența, precum și pe cea a Rusiei, la nivel internațional”.

Sursa: France 24

Foto: iStories

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday