China a început o serie de exerciții militare în jurul Taiwanului, timp de trei zile, ca răspuns la întâlnirea dintre președintele taiwanez și liderul Camerei Reprezentanților a SUA.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunțat că până astăzi la ora 10 (ora României), 71 de avioane militare chineze, inclusiv bombardiere, au traversat linia mediană care desparte, neoficial, apele teritoriale ale Chinei de cele ale Taiwanului. Ministerul a transmis că armata va rămâne calmă și vigilentă și că nu va căuta să escaladeze situația. A învinuit China că a făcut din întâlnirea celor doi oficiali doar un pretext pentru exerciții.

La rândul său, Armata Chineză a comunicat că a început patrulele de pregătire pentru luptă și exercițiile “Joint Sword” în jurul Taiwanului: “Acesta este un avertisment serios la adresa forțelor separatiste pentru independența Taiwanului și a conlucrării și provocării forțelor externe. Este o acțiune necesară pentru apărarea suveranității naționale și a integrității teritoriale”, se arată în comunicatul remis presei.

Exercițiile erau așteptate și au fost anunțate oficial la o zi după întoarcerea pe insulă a președintelui Tsai Ing-wen, care s-a întâlnit la Los Angeles cu Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților. De asemenea, anunțul a venit după ce Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Emmanuel Macron, președintele Franței, și-au încheiat vizita în China. 

Spre deosebire de exercițiile din august 2022, desfășurate după vizita la Taipei a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, acum China nu a anunțat dacă va testa și rachete în strâmtoarea Taiwan.

Sursă: Reuters

Foto: Lincoln Beddoe | Dreamstime.com

Folosim cookies