SUA. Autoritățile vor începe să testeze o parte a cetățenilor care au călătorit în Africa, după ce au fost declarate epidemii de virus Marburg în Guineea Ecuatorială și Tanzania, iar numărul persoanelor infectate crește.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a emis o atenționare asupra medicilor din SUA după ce, în Africa, au fost identificate două focare în creștere de infectare cu virus Marburg. Agenția Guvernamentală a informat că, deși riscurile de răspândire în SUA sunt reduse va începe totuși să testeze anumiți cetățeni care vin din Africa pentru a putea urmări evoluția bolii și apelează la aceștia să informeze autoritățile dacă au simptome în primele 21 de zile de la revenirea din Africa. 

Guineea Ecuatorială şi Tanzania au declarat la începutul anului că se confruntă cu epidemii din cauza infecției cu virus Marburg. Conform CBS este cel mai mare număr de persoane depistate cu acest virus, care a fost înregistrat în Africa, în ultimii zece ani. 

Din februarie și până acum au fost confirmate de autoritățile din Guineea Ecuatorială 14 cazuri de infectare și 10 decese. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță însă că, până acum, ar fi 23 de cazuri. De asemenea, în Tanzania ar fi fost confirmate opt infectări și cinci decese.   

OMS transmite că virusul Marburg, care este înrudit cu Ebola, poate infecta oamenii care intră în contact cu animale purtătoare ale acestuia, precum o specie de lilieci originari din Africa. Mai departe, virusul este transmis de la persoană la persoană prin sânge sau alte secreții corporale. 

Conform OMS, primele simptome pot apărea într-un interval de timp cuprins între două zile și trei săptămâni de la intrarea în contact cu acesta. În prima fază, persoanele infectate au simptome precum febră, dureri de cap, urmând ca apoi aceste să se acutizeze și să fie însoțite de diaree, hemoragii și disfuncționalități ale organelor interne. OMS estimează că, în medie, aproximativ 50% dintre cei diagnosticaţi cu virusul Marburg mor.

Până acum, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratamente pentru virusul Marburg. Totuși, mai multe companii producătoare de vaccinuri au creat o serie de variante, iar una dintre ele, aprobată de autoritățile americane, urmează să fie testată. Astfel, aproximativ 750 de doze de vaccin bazate de un adenovirus de cimpanzeu vor fi testate în focarele declarate acum.  

Sursă: CBS News

Sursa foto: Stepan Popov | Dreamstime.com

Folosim cookies