Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a atras atenția că încetinirea economică din 2022, determinată de valurile de coronavirus și de invadarea Ucrainei, vor continua și în 2023 și riscă să persiste și în următorii cinci ani. 

 În acest context, doamna Georgieva a avertizat că economia mondială se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă de creștere din 1990 încoace, urmând ca în următorii cinci ani aceasta să rămână în jurul valorii de 3%. Directorul general al FMI a mai explicat că ratele mari ale dobânzilor de referință, fixate de băncile centrale pentru a trage în jos inflația, afectează acum gospodăriile și întreprinderile, mai ales pe cele din statele sărace.

Într-o evaluare pesimistă, notează The Guardian, directorul FMI spune că ritmul de creștere economică încetinește în special în țările dezvoltate, în timp ce în statele în curs de dezvoltare (cum ar fi China și India) se înregistrează un oarecare impuls. 

Săptămâna viitoare, FMI va publica previziunile de primăvară asupra economiei globale. Kristalina Georgieva a spus încă de acum că aproape 90% din țările dezvoltate vor înregistra o încetinire a creșterii economice, activitatea din SUA și din Zona Euro fiind afectată de ratele mari ale dobânzilor.

În final, șeful Fondului Monetar a declarat: “Până acum, s-a dovedit că suntem rezilienți. Dar calea de urmat, calea spre o creștere robustă, este aspră și încețoșată. Frânghiile care ne țin împreună s-ar putea să fie mai slabe decât în urmă cu câțiva ani”.

Sursa: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday