SUA acordă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include muniție pentru sistemele HIMARS, rachete antitanc și radare.

SUA vor trimite Ucrainei un pachet de asistență militară în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari ce constă în muniție și echipamente. Administrația Biden alocă alte 2,1 miliarde de dolari, din fondurile Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), pentru a cumpăra muniții, sisteme radar și armament pentru Ucraina.

O mare parte din muniție va fi scoasă din stocurile Armatei SUA, astfel încât acestea să poată ajunge rapid în zona de război, inclusiv muniție pentru sistemele HIMARS, a precizat secretarul de stat Antony Blinken.

Pachetul USAI include muniții suplimentare pentru sistemul de apărare antiaeriană NASAMS pe care SUA și aliații l-au oferit anterior Kievului, radare de supraveghere aeriană, rachete GRAD din epoca sovietică, rachete antitanc, sisteme de poduri blindate folosite în asalturi și 105 remorci cu combustibil, împreună cu fonduri pentru instruire și întreținere.

De la începutul războiului, ajutorul oferit de SUA a depășit suma de 35 de miliarde de dolari. Pentagonul întărește ajutorul acordat Ucrainei în contextul suspiciunilor potrivit cărora Rusia ar putea apela la Coreea de Nord pentru armament.

Surse: Reuters, AP News

Folosim cookies