Marea Britanie consideră că Rusia vrea să finanțeze și alte grupări de mercenari care în final să înlocuiască Wagner în Ucraina, pe fondul neînțelegerilor dintre finanțatorul Prigojin și Ministerul Apărării.

Ministerul britanic al Apărării precizează în raportul său zilnic că, aparent, Rusia caută modalități de a crea, finanța și dezvolta alte structuri militare private în interiorul țării care ar putea înlocui gruparea de mercenari Wagner, ce joacă un rol semnificativ în organizarea și executarea operațiunilor militare pe teritoriul Ucrainei. 


Serviciile de informații din Marea Britanie cred că unul dintre motivele pentru care Armata Rusă vrea să renunțe la Wagner este influența fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, care a intrat în ultimele luni în mod repetat în conflict direct cu Ministerul rus al Apărării. Conducerea militară rusă, se mai arată în raport, este obișnuită cu un strict lanț de comandă, iar intervențiile lui Prigojin îi deranjează pe generali. Moscova speră că o altă grupare privată de mercenari va fi mai ușor de ținut sub control. 

Singura problemă însă este faptul că nicio altă astfel de companie privată nu se apropie de capacitățile militare ale Wagner, în ceea ce privește numărul de soldați, al armamentului, al pregătirii. Rusia consideră probabil că grupările de mercenari continuă să fie utile în Ucraina, deoarece sunt mai puțin constrânse de nivelurile limitate de salarizare dar și de ineficiența militarilor ruși, se mai arată în raport. În același timp, Moscova pare să creadă că pierderile de vieți omenești de partea grupărilor de mercenari sunt mult mai acceptabile pentru populația civilă și nu alimentează sentimentul anti-război. 

În urmă cu două săptămâni, Evgheni Prigojin a dat un interviu în presa rusă în care a contrazis afirmațiile Kremlinului potrivit cărora Rusia luptă în prezent împotriva NATO și a pus la îndoială faptul că în Ucraina există “naziști”. Poziționarea acestuia este în opoziție cu oficialii de la Kremlin, inclusiv cu declarațiile lui Vladimir Putin. Acesta este însă unul dintre multele exemple care confirmă faptul că finanțatorul Wagner nu pare să mai fie de acord cu oficialii Ministerului Apărării și generalii Armatei Ruse.

Folosim cookies