Echipa, care are sediul la Institutul Wellcome Sanger din Cambridgeshire (lângă Universitatea Cambridge), intenționează să implementeze o tehnologie ieftină, ușor de utilizat și capabilă să fie extinsă la nivel global pentru a oferi supravegherea unei game largi de viruși. Țintele ar include virusurile gripale, virusul respirator sincițial (RSV), coronavirusurile și alți agenți patogeni necunoscuți, dar care ar putea apărea.

În final, această tehnologie ar urma să permită secvențierea rapidă a ADN-ului pentru a identifica toate speciile virale, bacteriene și fungice într-o singură probă colectată printr-un bețișor de nas de la un pacient.

Potrivit The Guardian, Ewan Harrison, conducătorul proiectului, a arătat că Marea Britanie a reușit să facă aproximativ 20% din  secvențierile realizate la nivel mondial în timpul pandemiei de Covid-19, iar “cunoștințele și datele pe care le-am generat ne-au permis să urmărim – cu o viteză și o acuratețe fără precedent modul în care se schimbă Sars-CoV-2. A fost un ajutor minunat în lupta împotriva bolii. Acum ne propunem să contribuim la construirea unei supravegheri genomice globale pentru toate virusurile respiratorii. La urma urmei, aceștia sunt agenții cel mai probabil să declanșeze noi pandemii”, a adăugat Harrison.

Secvențierea genetică este un proces foarte scump, iar țările mai puțin bogate care au apelat la el în pandemie nu și-au permis urmărirea zilnică a modului de evoluție al virusului.

Cu toate acestea, utilizarea anchetelor genomice în timpul pandemiei de Covid a dezvăluit potențialul remarcabil al acestei tehnologii. În decembrie 2020, când a existat o creștere bruscă a cazurilor de Covid în sud-estul Angliei, tehnologia a arătat imediat că această creștere a fost declanșată de apariția unei noi variante mai virale, denumită inițial tulpina Kent sau britanică, iar apoi a fost redenumită varianta Alpha. Descoperirea a permis autorităților engleze să ia măsuri mult mai dure și mai eficiente în toamna anului 2020, limitând numărul victimelor. Dacă același lucru s-ar fi întâmplat în China cu trei luni mai devreme, la primele cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, ar fi existat o șansă ca pandemia să nu se producă.

De obicei, atunci când într-un spital din lume apare un pacient cu simptome atipice, medicii nu fac imediat secvențiere genetică pentru a pune în evidență apariția unui virus nou, la care oamenii nu au anticorpi. Ideea unui sistem global care să permită secvențierea dintr-un singur eșantion, nu numai a unei variantă de virus, ci a oricărui virus care ar putea infecta un pacient, ar putea schimba lucrurile în viitor.

Britanicii testează acum trei tehnologii diferite, care să poată permite extinderea sitemului la nivel global. “În următoarele luni, vom vedea dacă le putem combina, pentru ca ]ntr-un an de zile să avem un sistem funcțional. Poate că va mai fi loc de îmbunătățiri, dar acestea se pot face și după aceea”, a mai spus Ewan Harrison, conducătorul proiectului.

“Este crucial să dezvoltăm un sistem care să folosească reactivi ieftini, să nu necesite echipe de tehnicieni cu înaltă pregătire și să poată fi utilizat la scară. Atunci chiar vom putem face diferența. În prezent, pentru mulți viruși respiratori, am secvențiat poate 1.000-2.000 de genomi. Dorim să creăm sute de mii de genomi pentru fiecare dintre ei în viitorul apropiat. Informațiile pe care le vor furniza vor fi neprețuite, nu doar pentru urmărirea unei noi boli, ci și pentru accelerarea dezvoltării vaccinurilor și a medicamentelor.”

Echipa de la Institutul Sanger nu este singurul grup de oameni de știință care lucrează la extinderea anchetelor genomice pentru a acoperi mulți alți viruși în curs de dezvoltare. Centrele din SUA și Germania lucrează și ele la proiecte similare.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday