Statele UE au ajuns la o înțelegere pentru a crește ponderea energiei regenerabile în consumul total de energie la nivelul blocului la 42,5% până în 2030. Urmează votul formal.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, demersul reprezintă un pilon important al planurilor blocului de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili proveniți din Rusia.

Prin înțelegerea politică dintre Parlamentul și Consiliul European, statele UE își propun să crească ponderea energiei din surse regenerabile, precum cea eoliană și solară, de la 32% la 42,5%. Această trecere la energia din surse regenerabile este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice, în special a celui de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. 

În 2021, UE a obținut 22% din energia sa din surse regenerabile, dar nivelul a variat semnificativ de la o țară la alta, scrie Reuters. Dintre cele 27 de state, Suedia se află în frunte cu 63%, iar în țări precum Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Irlanda, procentul ajunge abia la 13%.

Țările UE vor trebui să ridice la 29% ponderea surselor regenerabile în energia utilizată în sectorul transporturilor. Industria UE și-ar crește utilizarea surselor regenerabile cu 1,6% pe an, 42% din hidrogenul pe care îl folosește provenind din surse regenerabile până în 2030 și 60% până în 2035. Directiva mai prevede accelerarea proceselor de autorizare pentru proiectele de energie regenerabilă.

Atingerea noilor obiective va necesita investiții masive în fermele eoliene și solare, creșterea producției de gaze regenerabile și consolidarea rețelelor electrice europene pentru a integra mai multă energie curată. Comisia Europeană a estimat că vor fi necesare investiții suplimentare de 113 miliarde de euro în infrastructura de energie regenerabilă și hidrogen până în 2030, dacă țările UE vor înceta să importe combustibilii fosili din Rusia.

Obiectivele de energie regenerabilă au căpătat o importanță deosebită de la invadarea Ucrainei de către Rusia, deoarece UE a promis că va pune capăt dependenței de combustibilii fosili ruși până în 2027. Intenționează să facă acest lucru în principal prin energie produsă local, cu emisii scăzute de carbon. Înainte de a deveni lege, acordul trebuie votat de Parlamentul UE și aprobat de țările UE, dar demersul este considerat o formalitate.

Surse alternative: Consiliul European, Reuters

Folosim cookies