Ambasadorul rus în Suedia, convocat de urgență pentru explicații, după ce a amenințat că odată cu aderarea la NATO, Suedia și Finlanda vor deveni “ținte legitime ale represaliilor Rusiei, inclusiv a celor de natură militară”.

Ministerul de Externe al Suediei îl acuză pe ambasadorul rus de “tentativă de interferență” în procesul de aderare la NATO. Într-o declarație lungă, distribuită pe pagina de Facebook a ambasadei, intitulată “Un pas suedez spre abis”, oficialul rus a reamintit că, dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, granițele Alianței cu Rusia aproape că se vor dubla.

Din acest motiv, el a adăugat că acest lucru nu ar consolida securitatea Europei, ci mai degrabă ar face din noii membri NATO “o țintă legitimă pentru  represalii rusești, inclusiv cele de natură militară”.

În 2022, Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina și ambele state speră să finalizeze procesul în acest an. Săptămâna aceasta, Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului Viktor Orban, a ratificat aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări. Urmează ca și Turcia să ratifice demersul Finlandei în acest sens. În cazul Suediei, guvernul de la Budapesta a transmis că “există o sumedenie de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca aderarea acestei țări să fie ratificată”, în timp ce și Turcia a transmis că nu va dezbate încă aderarea Suediei.

Surse: DW, Reuters

Foto: Rokas Tenys | Dreamstime.com

Folosim cookies