Conform The Guardian, mărgelele (foto) au fost descoperite în mostre de sol lunar colectate în 2020, în cadrul misiunii chineze Chang’e-5.

Oamenii de știință implicați în cercetare explică faptul că acestea ar putea constitui o nouă sursă accesibilă nu doar de apă, ci și de hidrogen și oxigen. Descoperirea a fost considerată astfel una dintre cele mai importante pentru agențiile spațiale care plănuiesc să construiască baze pe Lună și să intensifice cercetările.

Oamenii de știință au explicat că mărgelele de apă se formează în urma mai multor procese. Concret, meteoriții se lovesc de suprafața Lunii și formează o ploaie de picături topite, încărcate cu oxigen. Acestea intră în contact cu vântul solar încărcat cu nuclee de hidrogen și se transformă în apă, care apoi se solidifică, transformându-se în mărgele de apă, de aproximativ un milimetru, care se depun în praful de pe satelitul natural al Pământului.

Studiile anterioare au sugerat că apa ar putea exista pe Lună în cratere din zone întunecate sau în solul acesteia, fiind înghețată și greu accesibilă. Mărgelele de apă sunt însă mult mai ușor accesibile, aflându-se în praful lunar și putând fi topite atunci când ating temperatura de 100 de grade Celsius.

Oamenii de știință avertizează totuși că descoperirea nu trebuie supraestimată. Aceștia au calculat cantitatea de apă din mărgele și au estimat că aceasta ar putea fi de aproximativ 130 de mililitri de apă pe metru cub. Totuși, deschide o nouă cale de cercetare pentru experți care au acum în vedere posibilitatea ca apa să existe și pe alte planete lipsite de oxigen din Sistemul Solar. 

Surse: The Guardian, Nature

Sursa foto: Dimazzzel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday