Anunțul privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus este “irelevant” pentru riscul de escaladare a conflictului nuclear, care rămâne extrem de scăzut, consideră analiștii ISW. Aceștia explică faptul că Putin urmărește să exploateze temerile occidentale privind escaladarea nucleară.

Dacă armele nucleare tactice ar fi folosite de pe teritoriul Rusiei, ar putea atinge orice țintă pe care ar face-o și de pe teritoriul Belarus. ISW continuă să aprecieze că Putin amenință în mod repetat că va folosi arme nucleare fără a avea intenția de a le pune în aplicare, ci doar cu scopul de a reduce hotărârea Occidentului de a-i sprijini pe ucraineni. De altfel, anterior, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu poate lansa contraofensiva în estul țării până când nu va primi mai multă muniție.

Și șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat că recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia a redus șansele ca forțele rusești să folosească arme nucleare, deoarece Xi i-a spus “foarte, foarte clar” lui Putin că nu ar trebui să desfășoare arme nucleare.

Cel mai probabil, Putin a urmărit să desfășoare arme nucleare rusești în Belarus încă dinainte de invadarea Ucrainei. Președintele bielorus Alexandr Lukașenko s-a oferit să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul țării sale încă din noiembrie 2021. Pe lângă motivele ce vizează Ucraina, ISW mai consideră că Putin mai urmărește ca prin această desfășurare să-și intensifice controlul asupra Belarus. 

Analiștii mai cred că mișcarea are și rolul de a diminua moralul ucrainenilor înaintea contraofensivei despre care există informații că va avea loc. Retorica nucleară a lui Putin s-a intensificat și în perioada septembrie – octombrie 2022, înainte ca rușii să piardă controlul asupra Herson.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday