Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe Twitter, precizând că UE “a ajuns la un acord cu Germania privind viitorul autovehiculelor cu motoare termice care folosesc combustibil neutru din punct de vedere al poluării. Ne vom concentra acum pe adoptarea unor noi standarde privind emisiile de dioxid de carbon ale autovehiculelor”. 

Ministrul german al Transporturilor a explicat faptul că autovehiculele cu motoare cu combustie internă pot fi înmatriculate și după 2035 dacă folosesc doar combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”.

Nu este însă clar cum acordul dintre Uniunea Europeană și Germania va fi implementat. Politico scrie că UE a fost de acord să creeze o nouă categorie pentru vehiculele alimentate cu acest tip de combustibil în cadrul normelor Euro 6 deja existente, iar apoi să “integreze” această categorie în legislația controversată privind standardele legate de emisiile de CO2.

Propunerea inițială a UE de a interzice complet vânzarea de autovehicule cu motoare cu combustie internă până în 2035 a fost criticată de Germania și de un grup de state europene, printre care și România. Ulterior, cea mai mare economie a Uniunii Europene a cerut introducerea unei excepții privind mașinile care folosesc combustibili sintetici, argumentând că acestea sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Acordul a fost susținut și de o parte a marilor producători de automobile din Germania și urmează să fie supus luni votului. Criticii spun că acest tip de combustibil ar trebui să fie folosit doar acolo unde nu există alte opțiuni, precum în industria aviației, iar toate autoturismele ar trebui să fie electrice.

Surse: Politico, AP News

Sursa Foto: Scharfsinn86/ Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday