Război în Ucraina. Ministerul britanic al Apărării consideră că ofensiva Armatei Ruse în zona Bakhmut s-a blocat, urmând să încerce să stabilizeze linia frontului spre Avdiivka și Kremina, în anticiparea contraofensivei ucrainene.

“Asaltul Rusiei asupra orașului Bakhmut din Donbas este în mare parte blocat. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al epuizării extreme a forțelor rusești. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Rusia pare că își concentrează operațiunile spre Avdiivka, la sud de Bakhmut, și spre sectorul Kremina-Svatove din nord, zone în care Rusia aspiră probabil doar la stabilizarea liniei de front”, transmite Ministerul britanic al Apărării în analiza sa zilnică.

Oficialii britanici consideră că aceste mișcări sugerează că Armata Rusă urmează să revină la operațiuni “defensive”, încercând să mențină zonele cucerite până acum. 

Și Armata Ucraineană explică, în raportul zilnic, că “amenințarea cu rachete și atacuri aeriene rămâne ridicată, iar rușii își concentrează eforturile principale asupra operațiunilor ofensive pe axele Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mar’yinka. La Bakhmut, inamicul face noi încercări nereușite de a cuceri orașul și de a ataca pozițiile ucrainene”.

În paralel, bloggerii militari ruși critică “disperarea” comandanților de a cuceri Vuhledar prin atacuri frontale, previzibile, de tip “valuri umane”, ce duc la pierderi mari pentru infanteria rusă. ISW consideră că rușii vor să cucerească rapid ultimele teritorii înainte de contraofensiva ucraineană. Aceste atacuri nu aduc câștiguri teritoriale din cauza terenului dificil și a imposibilității de a-i surprinde pe ucraineni, acuză bloggerii ruși. 

“Forțele rusești nu sunt în măsură să susțină o ofensivă folosind aceste atacuri de tip «val uman», din cauza lipsei de muniții și a eșecului de a cuceri multe așezări din jurul Vuhledar”, explică ISW, care adaugă faptul că reluarea acestor critici ale bloggerilor ruși la adresa Armatei Ruse reflectă probabil “frustrarea continuă” pe fondul temerilor unei ample contraofensive ucrainene.

De altfel, chiar ieri, Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, declara că va demara o contraofensivă în curând, deoarece “mercenarii Wagner pierd o putere considerabilă și sunt pe cale să se epuizeze. Vom profita de oportunitate, cum am făcut la Kiev și Harkov”.

Surse: ISW, UK MoD

Folosim cookies