Compania Intel a anunțat că Gordon Moore a murit la locuința sa din Hawaii, fără a oferi alte detalii. Washington Post explică faptul că inovațiile acestuia în proiectarea și fabricarea cipurilor semiconductoare au contribuit masiv la transformarea computerului într-un instrument omniprezent și definitoriu al vieții moderne. Gordon Moore și colegul său Robert Noyce (foto) au fondat Intel în iulie 1968. Moore a ocupat inițial funcția de vicepreședinte executiv până în 1975, când a devenit președinte.

Într-un articol pe care l-a scris în 1965, Moore a observat că, datorită îmbunătățirilor tehnologice, puterea calculatoarelor se va dubla în fiecare an timp de un deceniu. Predicția sa că această tendință va continua și capacitatea de calcul va crește exponențial a devenit cunoscută sub numele de “Legea lui Moore” și a împins Intel și alte companii rivale producătoare de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește. 

Experții arată că simpla sa afirmație a devenit un etalon pentru întreaga industrie de cipuri și a deschis calea pentru utilizarea acestora în milioane de produse de uz cotidian. “Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic, la comenzile automate pentru automobile și vor crea echipamente de comunicații portabile”, scria Moore în lucrarea sa din 1965, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu mai bine de 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone.

În 2023, revista Forbes i-a estimat averea la 7,2 miliarde de dolari.

Surse: Washington Post, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday