ISW explică în analiza zilnică faptul că Evgheni Prigojin a dat un interviu de 23 de minute în presa rusă, ieri. În cadrul interviului, șeful grupării de mercenari Wagner a afirmat că Rusia luptă “exclusiv cu ucrainenii” care sunt dotați cu echipamente furnizate de NATO și cu unii mercenari “rusofobi” care sprijină voluntar Ucraina – dar nu cu NATO în sine.

Prigojin a mai precizat că oficialii ruși știau, cel mai probabil, că NATO va oferi Ucrainei ajutor militar, deoarece “este ridicol să credem că atunci când Rusia a decis să desfășoare această operațiune militară specială, nu a luat în calcul ajutorul NATO pentru Ucraina”. Prigojin a precizat că nu este sigur în legătură cu obiectivele de “denazificare” din Ucraina, deoarece nu știe dacă există “naziști” în Ucraina.

Poziționarea acestuia este în opoziție cu oficialii de la Kremlin, inclusiv cu declarațiile lui Vladimir Putin, care a vorbit în repetate rânduri despre un conflict cu NATO și despre prezența așa-zișilor “naziști” în Ucraina. Prigojin (foto) a mai precizat că Rusia va “demilitariza” Ucraina doar atunci când toată armata ucraineană va fi distrusă, susținând că acest efort este în curs de desfășurare, dar că nu este clar dacă va avea succes. Acesta a cerut Armatei Ruse și presei ruse să nu mai subestimeze forțele ucrainene.

Finanțatorul grupului Wagner și-a subliniat îngrijorarea cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană, afirmând că Ucraina pregătește un amplu contraatac de-a lungul întregii linii de front estice, în regiunea Belgorod și în Bakhmut. De asemenea, Prigojin susține că ucrainenii au în prezent 80.000 de soldați pentru a contraataca Bakhmut, o afirmație considerată de ISW îndoielnică. Analiștii spun că Prigojin exagerează în privința forțelor ucrainene cu scopul de a obține mai multe provizii și întăriri de la Ministerul rus al Apărării pentru a-și salva mercenarii din Bakhmut.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday