Banca Angliei majorează dobânda de referință cu 0,25%. Este a XI-a majorare la rând, dar în cel mai mic pas din ultimele opt luni.

Banca Angliei (BoE) a mai transmis că se așteaptă ca avansul inflației din Marea Britanie să încetinească, în ciuda unei creșteri surprinzătoare în luna februarie (+10,4%). Creșterea de +0,25% era anticipată și de analiști și este în linie cu majorarea anunțată miercuri și de Rezerva Federală din SUA. Costurile de împrumut în Marea Britanie sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani.

Comitetul de politică monetară va continua să monitorizeze îndeaproape indiciile privind presiunile inflaționiste persistente, inclusiv înăsprirea condițiilor de pe piața forței de muncă și tendințele de creștere a salariilor, alături de inflația din sectorul serviciilor. În cazul în care există dovezi privind presiuni mai persistente asupra economiei, atunci va fi necesară o nouă înăsprire a politicii monetare”, se arată în comunicatul BoE, care a fost prima mare bancă centrală ce a început trendul de majorare a dobânzilor de referință, în decembrie 2021. 

În ceea ce privește recenta criză bancară, banca centrală a menționat că sistemul bancar britanic menține “poziții solide de lichiditate” și rămâne rezistent. În contextul mediului bancar incert, într-o declarație comună, Fed-ul american, Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, Banca Națională Elvețiană, Banca Canadei și Banca Japoniei au anunțat săptămâna aceasta că vor face zilnic licitații pentru injecții de lichiditate, cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie, în efortul “de a atenua tensiunile de pe piețele financiare globale”.

Surse: BBC, Trading Economics

Sursa Foto: Jakub Jirsak / Dreamstime

Folosim cookies