Racheta Terran 1 a companiei Relativity Space a decolat în această dimineață și a zburat aproximativ trei minute. Deși și-a îndeplinit unul dintre obiective, de depășire a limitei maxime de presiune atmosferică în timpul unei lansări, motorul său s-a oprit, iar racheta nu a avut destulă putere pentru a mai ajunge pe orbită. 

“Deși nu am ajuns până la capăt astăzi, am adunat suficiente date pentru a arăta că este posibil să zburăm cu rachete imprimate în 3D”, a declarat Arwa Tizani Kelly, managerul programului Relativity Test Program.

Clay Walker, directorul proiectului, a declarat că a existat o “anomalie” la bord, iar compania a precizat că va oferi actualizări în zilele următoare, după ce va analiza datele de zbor. În ciuda faptului că nu a reușit să ajungă pe orbită, misiunea reprezintă un pas înainte semnificativ pentru companie și a contribuit la demonstrarea viabilității abordării sale ambițioase de fabricație. Racheta Terran 1 a fost creată de imprimante 3D în proporție de aproximativ 85% și are zece motoare. Motoarele Aeon au fost, de asemenea, tipărite în 3D, iar racheta utilizează două tipuri de combustibil, oxigen lichid și gaz natural lichefiat. 

Compania consideră că abordarea sa va face construirea rachetelor să fie mult mai rapidă comparativ cu utilizarea metodelor tradiționale, deoarece acestea necesită mult mai puține piese, iar modificările pot fi făcute prin intermediul unui software. Întreprinderea cu sediul în Long Beach, California, își propune să ajungă să creeze rachete în doar 60 de zile.

Prețul unei rachete Terran este estimat la 12 milioane de dolari, aceasta fiind proiectată să transporte aproximativ 1.250 de kilograme pe orbita joasă a Pământului. Deoarece racheta folosită în acest prim zbor a fost doar un prototip, nu a transportat încărcătură utilă. Compania lucrează deja la succesorul lui Terran 1, o serie de rachete reutilizabile și mai mari, numite Terran R. 

Surse alternative: CNBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday