Război în Ucraina. Rușii atacă puternic liniile ucrainene de la nord de orașul Donețk, la Avdiivka. ISW consideră că Armata Rusă nu poate susține foarte mult timp această nouă ofensivă, iar sensul acesteia este de a forța mutarea trupelor ucrainene din alte zone.

În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri puternice ale Armatei Ruse pe Frontul din Donbas, la nord de orașul Donețk, spre Avdiivka, și în încercuirea de la Bakhmut.

Aflată la doar câțiva kilometri de Donețk, Avdiivka este o redută ucraineană fortificată încă din 2015, pe care rușii au tot încercat să o încercuiască, într-o manevră similară celei de la Bakhmut. Potrivit reporterilor ucraineni din oraș, în ultimele 24 de ore rușii au forțat încercuirea și au bombardat orașul inclusiv cu aviația și cu muniții cu dispersie. Armata Ucraineană confirmă faptul că Avdiivka este sub un atac puternic.

În analiza sa zilnică ISW spune că forțele ruse au avansat probabil pe la nord de Avdiivka și cresc ritmul operațiunilor pentru încercuirea așezării, angajând un număr mai mare de unități de aviație în zonă. Un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene a declarat ieri că rușii ar fi pierdut aproximativ trei companii (probabil de infanterie) în atacurile asupra Avdiivka, numai în ultimele două zile. ISW a raportat anterior că acest ritm crescut al operațiunilor rusești în zona Avdiivka a dus la pierderi majore și este probabil un efort de a trage forțele ucrainene departe de alte zone ale frontului. “ISW nu a observat ca forțele ruse să desfășoare o putere de luptă substanțială de-a lungul periferiei orașului Donețk și este puțin probabil să poată susține acest ritm, crescut temporar. ISW evaluează că ofensiva generală a Rusiei de primăvară se apropie probabil de apogeu, iar forțele ruse ar putea intensifica eforturile pentru a obține câștiguri chiar marginale înainte de a pierde inițiativa”.

ISW mai arată că, deși nu este exclus ca Armata Ucraineană să ia decizia de retragere, fie din Bakhmut, fie din Avdiivka, ambele fiind pungi operaționale aproape încercuite de ruși, acest lucru nu pare probabil în acest moment.

În Crimeea, ucrainenii au atacat cu drone obiective ruse de la Geankoi, cea mai mare bază operațională a forțelor ruse din peninsulă. Armata Ucraineană susține că a reușit să lovească un tren încărcat cu rachete de croazieră, dar oficialitățile ruse spun că dronele s-au prăbușit sau au fost doborâte peste obiective civile. Știrea pe larg, aici.

Serviciul militar de informații al Ucrainei (GUR) arată că frecvența atacurilor de amploare cu rachete ale Rusiei a scăzut, ceea ce ar indica o diminuare a stocurilor.

Sursa: Analiza ISW

Folosim cookies