ExxonMobile, ultima companie petrolieră care mai făcea cercetări în domeniul biocombustibililor din alge, a renunțat, după 12 ani de investiții în acest domeniu. O analiză The Guardian arată că, deși fără prea multe rezultate concrete, cercetarea în domeniul algelor marine a fost ani de zile un element central al campaniilor de marketing ale Exxon, care a dorit astfel să se arate preocupată de ecologie și protecția mediului. Totuși, ExxonMobil a investit 350 de milioane de dolari în acest domeniu, timp de 12 ani, dar proiectul s-a dovedit costisitor și consumator de timp. 

S-a dovedit că unele tulpini ale algelor marine pot produce cantități mari de lipide, care ar putea fi transformate în combustibil. Potrivit lui Todd Peterson, fostul director tehnic al companiei Viridos, partenerul Exxon în aceste cercetări, compania s-a concentrat pe modificarea genetică a organismelor pentru a maximiza producția de lipide. Viabilitatea comercială a biocombustibililor din alge poate fi dată de o tulpină care poate produce 15 grame de combustibil la un metru pătrat de alge, dar cercetătorii nu au reușit să depășească 10 grame de combustibil, mult sub pragul de rentabilitate.

Mai mulți foști angajați ai Viridos au declarat pentru The Guardian, sub protecția anonimatului, că finanțarea Exxon pentru cercetare nu a fost niciodată prea mare, iar compania petrolieră era mai preocupată de filmarea iazurilor de alge pentru reclamele sale: “Le vedeam în spoturile comerciale și mă gândeam că mi-aș fi dorit să ne fi acordat mai multă finanțare pentru cercetare, în loc să cheltuiască atât de mult pe publicitate”, a declarat angajatul respectiv.

Mari companii petroliere precum BP, Shell, Chevron și ExxonMobil au făcut un pas important în cercetarea algelor începând cu 2008, anunțând finanțări de sute de milioane de dolari pentru cercetări care ar fi trebuit să ducă la utilizarea acestora în producția de biocombustibil, care în final ar fi înlocui țițeiul. Apoi, din 2015, aceste companii au renunțat rând pe rând, din cauza cheltuielilor prea mari, iar ExxonMobil rămăsese ultima dintre ele care a continuat să facă cercetări în domeniu.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Tan Kian Yong | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday