Judecătorii informează că există motive solide pentru a crede că președintele rus și comisarul pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvov Belova, sunt vinovați de crime de război în urma deportării ilegale și transferul ilegal al copiilor din teritoriile ucrainene cucerite în Rusia. Judecătorii Curții Penale arată că Putin ar fi putut emite o decizie pentru a opri deportarea, dar nu a făcut-o, deși cunoștea că există acest fenomen.

“Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este acuzat că fi responsabil pentru crima de război, de deportare ilegală a populației (copiilor) și transfer ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei din 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspunderea penală individuală pentru crimele de mai sus”, se arată în comunicatul Curții Penale Internațioanle.

Vladimir Putin și Maria Alekseyevna Lvov Belova nu pot fi arestați decât în statele care au semnat acordul de organizare a instanței, iar Rusia nu este unul dintre ele. De altfel, în urma anunțului, Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale, iar decizia “este oricum fără valoare”.

Totuși, dacă cei doi ar călători în vreunul dintre statele semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, ar risca să fie arestați. Un reprezentant al instituției a adăugat că Putin poate călători în continuare în China, întrucât țara nu este semnatară a Statutului. Nici India nu este.

Surse: Euronews, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday