Anunțul a fost făcut de premierul slovac Eduard Heger pe Twitter, fără însă a preciza când vor ajunge aeronavele în Ucraina. “Guvernul slovac a aprobat trimiterea a 13 aeronave MiG-29 în Ucraina. Trebuie să ne onorăm promisiunile, iar când președintele Volodimir Zelenski a cerut mai mult armament, inclusiv avioane de luptă, noi am spus că vom face tot ce putem. Ajutorul militar este cheia pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra pe ea însăși, dar și Europa împotriva Rusiei”, a scris premierul slovac.

Presa internațională scrie că nu toate avioanele MiG-29 ale Slovaciei pot fi folosite imediat, aflându-se în diferite stadii de funcționare. Activitatea acestor aeronave a fost suspendată în august, după întreruperea unui acord de întreținere semnat cu Rusia. 

Polonia a anunțat joi că va trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29. Pe lângă Polonia și, acum, Slovacia, Bulgaria este țara NATO care mai deține astfel de aeronave. După anunțul Poloniei, Casa Albă a transmis joi că decizia nu îl va determina pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei avioane F-16. “[Decizia Poloniei] nu schimbă strategia noastră privind aeronavele F-16”, a declarat ieri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

În această dimineață, aviația rusă a efectuat patru raiduri aeriene în regiunea Donețk, la Avdiivka. Informația a fost confirmată de Andri Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainean. Nu au fost raportate victime în rândul civililor. Totuși, în ultima zi, bombardamente au avut loc și la Soledar, Horlivka și Bakhmut, provocând rănirea a aproximativ 10 persoane și distrugerea unui număr de 20 de clădiri.

Surse: The Guardian, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday