Potrivit Financial Times, aranjamentul a fost făcut de cei trei J: Janet Yellen, secretarul Trezoreriei (echivalentul ministrului de Finanțe), Jay Powell, șeful Rezervelor Federale (Fed – Banca Centrală a SUA) și Jamie Dimon (centru), directorul băncii de investiții JPMorgan Chase.

Aceștia au reunit un consorțiu al celor mai mari 11 instituții financiare americane, ce au depus între 1 și 5 miliarde de dolari în depozite la First Republic Bank, ale cărei acțiuni scăzuseră cu 20% și era pe punctul de a se confrunta cu retrageri severe de capital. Instituția de credit din California a anunțat că suspendă plata dividendelor și își va restructura operațiunile, astfel încât să poată opera în condiții de siguranță pentru sistemul bancar.

Conform Financial Times, cele mai mari șase bănci americane (Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase și Wells Fargo) au suferit reduceri ale valorii lor de piață, care, însumate, ajung la 165 de miliarde de dolari, numai în ultimele două săptămâni.

Rezervele Federale au intervenit săptămâna aceasta cu o garanție de 142,8 miliarde de dolari, numai pentru depozitele de la SVB și Signature Bank, bănci care s-au prăbușit una după alta, începând de vinerea trecută.

Marți, agenția de rating Moody’s a plasat toate calificările pe termen lung pentru First Republic pe “Watch for a Downgrade”, din cauza dependenței acesteia de depozite neasigurate.

Surse alternative: FT, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday