Franța. Guvernul evită un vot în parlament și majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani prin asumarea răspunderii. Președintele Macron amenințase cu dizolvarea acestuia, de teamă că nici deputații partidului său nu vor vota reforma.

După o dimineață tensionată în care a încercat să adune parlamentarii pentru votul final al reformei pensiilor, premierul Élisabeth Borne a decis să anunțe asumarea răspunderii, o procedură similară cu cea din România, în care legea intră în vigoare dacă nu este depusă o moțiune de cenzură. Momentul a fost anticipat de opozție, care a încercat să o împiedice pe doamna Borne să anunțe asumarea răspunderii, cântând La Marseillaise (imnul Franței), exact strofa în care cetățenii sunt chemați la arme.

“Nu putem risca viitorul pensiilor noastre”, a spus premierul francez Élisabeth Borne, înainte de a-și asuma răspunderea. Între timp, mulțimi de oameni se adună pe străzile Parisului, în fața Adunării Naționale.

Reforma pensiilor a provocat deja câteva săptămâni de proteste și greve în toată Franța. Înainte de vot, președintele Macron a sugerat că ar putea dizolva Adunarea și ar putea convoca alegeri anticipate, dacă reforma pensiilor nu este votată. Potrivit BBC, înainte de asumarea răspunderii, Macron a convocat la Palatul Elysée premierul și mai mulți politicieni cheie, probabil pentru a lua decizia de a evita un vot în parlament.

Surse: WSJ, BBC

Folosim cookies