NASA a prezentat un prototip al costumelor spațiale pe care le vor purta astronauții care vor merge pe Lună, în 2025. Acesta este flexibil și mai bine izolat decât cel alb folosit până acum.

Costumul este făcut să se potrivească “pentru 90% din adulții americani, bărbați sau femei”. Agenția Spațială Americană a explicat că era nevoie de un model nou care să permită oamenilor să se aplece și să se ghemuiască mai bine, într-un mediu cu gravitație redusă. 

Prototipul prezentat are deocamdată culoarea gri cu dungi portocalii și albastre, pentru a ține secret designul final, care va avea culoarea albă.

Anul trecut, o misiune de test fără echipaj a zburat cu succes până la Lună și s-a întors pe Pământ în decembrie. Un nou zbor de test, de această dată cu echipaj la bord, ar urma să aibă loc anul viitor, dar fără aselenizare. Participanții vor fi anunțați pe 3 aprilie.


Dacă misiunea din 2024 va avea succes, atunci NASA va trimite din nou astronauți pe Lună. Aceștia vor aseleniza, pentru prima dată, la polul sud al al satelitului natural al Pământului. Echipajul va avea, în premieră, și o femeie. Scopul final al proiectului este stabilirea unei baze pe Lună, necesară pentru viitoarele expediții pe Marte. 

Până acum, 12 oameni au ajuns pe Lună, în cadrul a șase misiuni Apollo, desfășurate între 1969 și 1972.

Surse alternative: Reuters, The Verge

Foto: axiomspace.com

Folosim cookies