Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică ScienceDirect, este vorba de insula vulcanică Trindade, locuită doar de trupe ale marinei braziliene, care au misiunea de a proteja ţestoasele marine verzi, specie pe cale de dispariție. Insula reprezintă unul dintre cele mai importante locuri de conservare, la nivel global, pentru mii de exemplare de ţestoase care îşi depun ouăle acolo.

Echipa participantă la studiu a efectuat teste chimice pentru a determina ce tip de plastic se află în rocile numite sugestiv “plastiglomerate”. Astfel, a constatat că plasele de pescuit aduse pe plajă de curenţii marini, la temperaturi ridicate, se topesc şi fuzionează cu granulele sedimentare ale elementelor de natură organică de pe plajă.

Studiul arată că descoperirea este o dovadă a impactului oamenilor asupra ecosistemelor planetei. Aportul continuu de deșeuri plastice din mediile oceanice și de coastă atinge niveluri alarmante. “Poluarea, gunoiul din mare și plasticul aruncat abuziv în oceane devin material geologic… păstrat în arhivele geologice ale Pământului”, a declarat Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea din Parana, care a clasificat descoperirea drept “înfricoșătoare”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday