În septembrie 2021, Vladimir Putin a deplâns declinul demografic și a declarat că Rusia ar avea acum o populație de 500 de milioane de locuitori, dacă dizolvarea imperiul rus și revoluția din 1917 nu ar fi avut loc, la fel și ruperea Uniunii Sovietice din 1991, pe care a numit-o cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului, scriu jurnaliștii The Washington Post.

În 1993, Rusia avea 148,6 milioane de locuitori, iar în 2022 ajunsese la 145,6 milioane, o scădere de aproximativ 2%. Se preconizează că populația va continua să scadă până la 135 de milioane în 2050, respectiv 126 de milioane în 2100.

Banca Mondială a estimat speranța de viață la 71 de ani în Rusia, comparativ cu 77 de ani în SUA. Deși Rusia are a 11-a cea mai dezvoltată economie din lume, se află pe locul 96 la nivel global în funcție de speranța de viață a populației. 

Totodată, Rusia are o rată extrem de ridicată a mortalității, în special în rândul bărbaților, pe fondul bolilor cardiovasculare, a omuciderii, accidentelor sau suicidului. În plus, potrivit The Washington Post, sistemul de sănătate subdezvoltat, poluarea și consumul excesiv de alcool și droguri (semne ale disperării populației) cresc numărul deceselor premature.

Revista financiară britanică The Economist estimează că Rusia a avut un exces de mortalitate cuprins între 1,2 milioane și 1,6 milioane de cetățeni între 2020 și 2023. În condițiile în care aceste cifre sunt reale, Rusia a înregistrat un număr mai mare de decese cauzate de Covid decât SUA, a căror populație este de două ori mai mare. 

Pe de altă parte, se estimează că aproximativ 70 de mii de soldați ruși au decedat pe frontul din Ucraina. Media soldaților ruși uciși lunar este de cel puțin 25 de ori mai mare decât cea din Cecenia și de 35 de ori mai mare decât cea din Afganistan, se arată într-un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. În ultimul an, între 500 de mii și un milion de cetățeni ruși au părăsit țara din cauza războiului. 

Conștient de problema demografică, Vladimir Putin a încercat toate modalitățile de a inversa tendința, de la oferirea de stimulente financiare pentru familiile cu mai mulți copii, până la dezvoltarea unui mediu atrăgător pentru imigranții din Asia Centrală. Publicația americană scrie că războiul din Ucraina poate fi văzut acum ca pe o nouă încercare disperată de a crește populația Rusiei. Faptul că rușii au răpit cel puțin 11 mii de copii ucraineni [din teritoriile ocupate] pare deosebit de sinistru în lumina deficitului de copii al Rusiei, scriu jurnaliștii de la The Washington Post.

Foto: Vladimir Putin și liderii ruși din cele patru provincii anexate de la Ucraina, toamna trecută

Stephen Sestanovici, fost ambasador al SUA în URSS, acum membru al Consiliului pentru Relații Externe, organizație specializată în politica externă a SUA, este de părere că Vladimir Putin este motivat de un “vis febril privind declinul”. Faptul că populația scade necontrolat de la an la an “alimentează sentimentul apocaliptic al lui Putin privind propriile sale mari responsabilități”. Expertul în politică externă a afirmat retoric: Dacă ești îngrijorat de o populație în scădere, poate cucerirea a celor 40 de milioane de oameni din țara vecină îți va rezolva problema”.

În mod clar, în încercarea disperată de a găsi o rezolvare la problema deficitului de forță de muncă, Putin doar agravează situația. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să confirme faptul că Rusia rămâne fără soldați pentru a-i trimite în Ucraina. Experții estimează că Rusia are o populație de 7,2 milioane de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, iar Vladimir Putin a reușit să mobilizeze în trecut 300 de mii de soldați cu un efort minim. 

Oamenii problematici din Rusia au plecat, iar cei care au rămas sunt cei de care regimul are nevoie pentru a se menține și pentru a susține războiul, a declarat Alina Polyakova, președintele Centrului de Analiză și Politicii Europene. 

Jurnaliștii The Washington Post conchid că, pe termen lung, problema demografică poate însemna destinul Rusiei, dar sunt slabe șanse ca pe termen scurt să reducă din amenințarea pe care o reprezintă Kremlinul. 

Opinia pe The Washington Post

Foto: Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday