Realizată de colonelul Hamish Stephen de Bretton-Gordon, fostul șef al Regimentului de reacție rapidă al NATO pentru amenințări chimice, biologice și nucleare, analiza este publicată de The Telegraph, fiind semnată și de parlamentarul conservator Bob Seely, el însuși un fost militar al armatei britanice.

Cei doi arată că incidentul de ieri cu drona americană a fost o provocare deliberată, “un incident îngrijorător, menit să arate că lucrurile se pot înrăutăți. Și asta nu e nimic, pe lângă ce s-ar putea întâmpla dacă nu vom fi pregătiți”, mai arată analiza.

Principalele idei:

  • Ofensiva rusă în Ucraina merge prost pentru ruși. “Marea forțare pare să se stingă cu un cost uman masiv pentru agresori, (…) iar sancțiunile împing în sfârșit economia Rusiei în cădere liberă.
  • Putin este încolțit, poziția sa fiind tot mai slabă cu fiecare zi, “pe măsură ce tancurile vestice încep să se vadă la orizont, iar ofensiva de primăvară a lui Zelenski se apropie”.
  • Ucrainenii intenționează să alunge trupele rusești din estul Ucrainei, dar și din Crimeea. Făcând acest lucru ar semnala, fără îndoială, sfârșitul guvernării lui Putin. Dar ar marca și un moment periculos. “Nu putem fi siguri că Rusia nu va folosi armele nucleare ca ultimă soluție în Ucraina”.

Analiza merge către profilul lui Putin, arătând că “de ani de zile, Kremlinul a îngrijit cu asiduitate imaginea lui Putin de fost ofițer KGB nemilos, care nu se teme să ia măsuri îndrăznețe pentru a apăra Patria, mai ales când se confruntă cu forțele aliate ale Occidentului. Publicul occidental “s-a îndrăgostit și el” în mare măsură de această narațiune. Realitatea este mult mai nuanțată. Putin este mult mai rațional și mai calculat decât îl creditează mulți dintre oponenții săi. Are nas pentru slăbiciune, inclusiv pentru propria sa fragilitate, dar nu este infailibil. (…)

În studiul nostru pentru Fundația Heritage, susținem că există un alt domeniu în care publicul occidental a simplificat prea mult realitatea abilităților lui Putin – problema nucleară. Susținem că amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către Rusia este în primul rând o tactică de a speria audiența occidentală, pentru a slăbi astfel legătura dintre Ucraina și aliații săi occidentali. Chiar și așa, nu putem fi siguri că Rusia nu va folosi armele nucleare ca „ultimă soluție” în Ucraina. Kremlinul a stabilit cadrul lingvistic pentru utilizarea lor.” (…)

Visele lui Putin despre reîncorporarea Ucrainei în Rusia, despre destrămarea NATO și despre o Rusie care conduce o alianță globală anti-occidentală se prăbușesc. Dezastrul Armatei Ruse, care implodează, va crea la un moment dat posibilitatea forțelor armate ale Ucrainei să rupă coridorul terestru care leagă Crimeea de Donbas. În acel moment, Putin va fi în situația de a lua una dintre cele mai fatale decizii ale acestui secolul, de a folosi sau nu arme nucleare sau chimice. SUA și Marea Britanie trebuie să acționeze acum pentru a minimiza această amenințare și pentru a asigura protecția publicului și aliaților americani și britanici”.

Analiza integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday