Polonia. Premierul Morawiecki anunță că țara sa poate furniza Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29, în următoarele 4-6 săptămâni. Îndeamnă alți membri NATO care mai dețin astfel de aparate să facă același lucru.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a sugerat marți că aliații Kievului se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul militar acordat Ucrainei, iar Polonia va fi pregătită să trimită în Ucraina toate avioanele sale MiG-29. Întrebat în cât timp ar putea ajunge aeronavele în Ucraina, Morawiecki a răspus scurt “Asta s-ar putea întâmpla în următoarele 4-6 săptămâni”.

Săptămâna trecută, ministrul slovac al Apărării a declarat că a venit și momentul ca Slovacia să ia o decizie cu privire la trimiterea sau nu a avioanelor în Ucraina. Pe lângă Slovacia și Polonia, Bulgaria este țara NATO care mai deține astfel de aeronave.

Reuters remarcă faptul că Varșovia a procedat într-un mod similar atunci când a venit vorba de a trimite Ucrainei armament greu, inclusiv tancuri, o mișcare căreia inițial guvernele occidentale i s-au opus, dar în final au adoptat-o.

Europenii au mai încercat și anul trecut să trimită avioane Mig-29 Ucrainei, dar imediat după aceea Vladimir Putin a lansat amenințări nucleare.

Sursa: Reuters

Folosim cookies