Război în Ucraina. Rușii își concentrează atacurile pe un arc de cerc de 250 de km, în Donbas, dar experții occidentali se întreabă dacă forța ofensivei nu și-a atins deja potențialul maxim. Sunt însă îndoieli legate și de capacitatea ucrainenilor de a conduce o contraofensivă în această primăvară, având în vedere pierderile grave suferite.

O amplă analiză NY Times arată că ofensiva de primăvară a rușilor se concentrează acum pe un arc de cerc care se întinde de la Kupiansk la orașul Donețk, având în centru Bakhmut. Zilnic au loc circa 100 de încercări de spargere a apărării ucrainene pe aceste sectoare ale frontului. Dar, la o lună de la debutul ofensivei ruse, succesul acesteia este extrem de limitat. Pierderile sunt însă foarte mari, atât de partea rusă, cât și de cea ucraineană.

“Analiștii militari occidentali au anticipat că, după recrutarea a 300 de mii de oameni în toamna trecută, Rusia va organiza o nouă ofensivă majoră în această primăvară. Acum ei se întreabă dacă nu cumva Armata Rusă este atât de epuizată încât greu ar mai putea face ceva mai mult decât acest tip de atacuri zilnice”, scrie NY Times.

Există însă semne de întrebare legate și de capacitatea Ucrainei de a conduce mult așteptata contraofensivă din această primăvară. Atât analiștii occidentali, cât și bloggerii militari ruși, cred că cea mai probabilă direcție de atac a ucrainenilor ar fi pe Frontul de Sud, dinspre Herson și Zaporijie spre Melitopol-Berdiansk-Mariupol. Acest lucru le-ar deschide ucrainenilor accesul spre Crimeea și controlul Mării Negre.

Dar o analiză publicată de The Washington Post arată că, în ciuda influxului anticipat de tehnică occidentală, Ucraina a pierdut atât de mulți soldați profesioniști până acum în conflict, încât soarta contraofensivei sale nu este certă. “Calitatea soldaților ucraineni, considerată până acum un avantaj substanțial al Ucrainei în fața Rusiei, a fost degradată de un an de pierderi, în care cei mai experimentați luptători au căzut deja pe câmpul de luptă. Asta i-a determinat chiar pe unii oficiali ucraineni să pună la îndoială posibilitatea Kievului de a organiza mult așteptata contra-ofensivă de primăvară”, arată publicația americană.

Potrivit estimărilor occidentale, până acum au fost scoși din luptă circa 200 de mii de soldați ruși, precum și 120 de mii de soldați ucraineni. Aliații occidentali ai Ucrainei au organizat tabere de antrenament, în care mii de soldați ucraineni sunt instruiți prin rotație, în special în lupta cu tehnică occidentală, inclusiv tancuri.

Alte analize au arătat anterior că ofensiva rusă din această primăvară ar putea avea ca scop secundar (în cazul în care Rusia nu reușește și cucerirea de noi teritorii) cel puțin deteriorarea trupelor ucrainene la un nivel la care acestea nu ar mai putea conduce contra-ofensive de succes în acest an.

Surse: NY Times, WaPo

Folosim cookies