Miniștrii europeni de finanțe spun că nu există un “risc specific de contagiune”, după falimentul Signature Bank și Silicon Valley Bank. Insistă că băncile europene au un model financiar diferit de cele americane care au acordat împrumuturi companiilor de tehnologie.

Paolo Gentiloni, comisarul European pentru Economie, a subliniat că nu vede un risc de contagiune asupra băncilor europene, în urma falimentului celor două bănci americane preferate de companiile americane de tehnologie.

“Există o posibilitate de contagiune indirectă, dar în acest moment nu vedem acest lucru ca pe un risc specific”, a spus Gentiloni în timpul unei ședințe cu miniștrii de finanțe din cele 27 de țări din Uniunea Europeană. Bruno Le Maire, reprezentantul guvernului francez, a mers mai departe și a cerut piețelor europene să se calmeze. 

La această oră, indicele pan-european STOXX este în scădere cu 2,42%, dar pe parcursul ședinței de tranzacționare era pe minus și cu 6%. Banca germană Commerzbank este cea mai afectată, cu o scădere de 12,7%. Acțiunile BNP Paribas se depreciază cu 6,8%, cele ale Societe Generale cu 5,8% și cele ale Santander cu 7,4%.

Ministrul german de Finanțe a spus că falimentul Silicon Valley Bank (SVB) “nu schimbă nimic pentru Germania. Am încredere în economia germană”. Omologul francez a dat asigurări că BNP Paribas și Societe Generale au modele de business radical diferite de cele ale SVB. O declarație similară a făcut și reprezentantul Spaniei. Ministrul belgian a comentat că sistemul de reglementare european permite “să știm care este situația și ne ajută să păstrăm încrederea în sistemul bancar”.

Sursa: Reuters

Folosim cookies