Înainte de întâlnirea de vineri, la Washington, dintre președintele american Joe Biden și șefa UE, Ursula von der Leyen, oficialii americani au avertizat Europa cu privire la faptul că Beijing ia în considerare înarmarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, și s-au angajat să soluționeze disputele comerciale.

Europa a primit avertismentul cu un amestec de prudență și hotărâre: unii lideri europeni, precum cancelarul german Olaf Scholz, au atenţionat China să nu facă acest lucru, în timp ce alții, printre care și von der Leyen, au fost mai reținuți. Multe ţări europene ezită, totuşi, să se retragă de pe piaţa profitabilă chineză, cu puternice legături comerciale.  Astfel, se profilează diviziunile persistente dintre Statele Unite și țările europene cu privire la modul de abordare a puterii economice și militare, în creștere, a Chinei.

Pe măsură ce presiunea SUA asupra Europei crește și informațiile despre China devin mai îngrijorătoare, există semne că campania americanilor ar putea da roade. Germania a declarat că analizează dacă ar trebui să continue să folosească echipamente de la Huawei și ZTE din China, iar Olanda a anunţat miercuri că va bloca vânzarea cipurilor avansate către chinezi.

În privința angajamentelor, oficialii europeni cer încheierea unui acord privind accesul UE la programul de subvenții al Americii, care să aibă privilegii asemănătoare la stimulentele pe care SUA le oferă Canadei şi Mexicului. Deşi nu se întrevede înfăptuirea unui asemenea acord în viitorul apropiat, oficialii americani îi asigură pe europeni că companiile lor vor avea acces la unele credite fiscale și subvenții, parte a unui proiect de lege emblematic al SUA, adoptat anul trecut. 

UE, în condiţiile în care are stocuri limitate de minerale brute, precum litiul şi cobaltul (componente de bază ale bateriilor auto sau panourilor fotovoltaice), promovează ideea unui grup de țări care să combată dominația Chinei în domeniul materiilor prime critice. Von der Leyen s-a concentrat în mare măsură pe această idee, marţi, în timpul unei vizite în Canada, sugerând că țara ar putea oferi Europei resursele extrem de necesare. “China produce 98% din proviziile Europei de materiale rare. Trebuie să reducem riscul acestei dependențe”, a declarat aceasta.

Oficialii americani au negat că administrația Biden leagă politicile comerciale mai prietenoase ale SUA cu așteptările de acțiune europeană asupra Chinei: “UE ia propriile decizii. Există o concordanţă fără precedent între SUA și Europa cu privire la preocupările exprimate de Republica Populară Chineză și continuăm să ne coordonăm în acest sens”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a subliniat că integrarea europenilor în abordarea mai dură față de China a fost un obiectiv al administrației Biden încă de la început.

Analiza integrală la Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday