Potrivit datelor Eurostat, inflația în UE a urcat anul trecut la 9,2%, cel mai mare nivel anual înregistrat până acum. Spre comparație, în 2021 prețurile de consum s-au majorat cu 2,9%.

Valoarea medie anuală a indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) în UE, în perioada 2013-2022, a fost de 2,1%. În comparație cu prețurile de consum din câteva dintre cele mai mari economii mondiale, inflația în Japonia a fost în general mai mică decât în UE, în timp ce a fost în general mai mare în Statele Unite și China, cu excepția ultimilor ani. Între 2013 și 2022, prețurile de consum au crescut cu o medie anuală de 0,8% în Japonia, 2,3% în Statele Unite și 1,9% în China.

Față de 2021, inflația anuală a crescut și în aceste trei economii: în Statele Unite a fost de 8,7% (chiar sub UE), în Japoniei a ajuns la 2,5%, în timp ce China a fost cea mai scăzută dintre cele patru, cu 2,0%.

În ceea ce privește cele mai recente evoluții anuale din UE, dintre cele 12 rubrici principale, prețurile pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili au înregistrat cea mai mare creștere în 2022, cu o medie de 18%. Urmează domeniul transportului, cu un avans mediu de 12,1%. Alimentele și băuturile non-alcoolice s-au scumpit în medie cu 11,9%. Celelalte rubrici principale au crescut toate în 2022, între 2,0% și 8,1%, cu excepția comunicațiilor, care au înregistrat o scădere de 0,1%. 

Anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, România a înregistrat o inflație de +16,3%. Prețurile alimentelor au atins în decembrie o creștere anuală de +22%, dar cel mai mult s-au scumpit curentul electric (+45%) și gazele naturale (+35%).

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday