Cercetătorii militari chinezi studiază îndeaproape evoluția războiului din Ucraina, pentru a planifica un posibil conflict cu forțele din Asia reunite în jurul SUA, scrie Reuters într-o analiză. China are nevoie de capacități de a doborî sateliți Starlink de pe orbita joasă a Pământului și de capacități de apărare a tancurilor și elicopterelor sale împotriva rachetelor Javelin, arată cercetătorii militari chinezi. 

Agenția de presă a analizat aproape 100 de articole din peste 20 de reviste militare și a identificat interesul sectorului militar-industrial al Chinei pentru impactul armelor și tehnologiilor americane, în scenariul în care acestea ar fi folosite pentru apărarea Taiwanului. Articolele relevă munca a sute de cercetători dintr-o rețea de universități legate de Armata Chineză, a producătorilor de arme și a think tank-urilor de informații militare.

Dacă oficial Beijingul nu critică parcursul Armatei Ruse în războiul din Ucraina, articolele sunt mai sincere în evaluări cu privire la deficiențele armatei, notează publicația americană. Agenția nu a putut stabili în ce măsură rapoartele reflectă gândirea liderilor militari chinezi, întrucât Ministerul Apărării nu a oferit comentarii. Totuși, direcțiile de cercetare militară sunt dictate de o comisie din cadrul Partidului Comunist, condus de Xi Jinping. 

Un oficial american a reluat ideea că Beijingul învață din războiul din Ucraina. A declarat, sub protecția anonimatului: “O lecție importantă este că agresiunea va fi întâmpinată din ce în ce mai mult cu o unitate de acțiune”.

Mare parte din articolele evidențiază îngrijorarea cu privire la rolul sateliților Starlink în securizarea canalelor de comunicații folosite de militarii ucraineni, în condițiile în care rețeaua electrică a țării a fost deteriorată. Cercetătorii chinezi consideră că este urgent ca țara să găsească o modalitate pentru a doborî sau destabiliza rețeaua Starlink. De asemenea, sunt de părere că și dronele militare merită investiții mai mari.

Într-un alt articol, specialiștii au subliniat că e necesar ca statul să investească în capacități de protejare a echipamentelor militare, având în vedere daunele grave provocate tancurilor, vehiculelor blindate și navelor de război rusești”, după atacuri cu rachete Stinger și Javelin. Într-o altă analiză, a fost evaluat impactul sistemelor de rachete HIMARS primite de Ucraina, despre care s-a concluzionat că ar avea o cu totul altă soartă în fața sistemelor defensive chineze.

În ciuda modernizării sale rapide, Armata Populară Chineză nu are experiențe recente pe câmpul de luptă. Ultima bătălie majoră a fost invadarea Vietnamului în 1979, un conflict care a durat până la sfârșitul anilor ‘80. La polul opus, Statele Unite au o politică de “ambiguitate strategică” cu privire la trimiterea militarilor săi în sprijinul Taiwanului, dar sunt obligate prin lege să ofere mijloace de apărare, amintește agenția de presă.

Referințele la Taiwan sunt relativ puține în revistele analizate de Reuters, dar diplomații și cercetătorii străini care urmăresc studiile spun că analiștii chinezi din domeniul apărării au sarcina de a furniza rapoarte interne separate pentru liderii politici și militari de rang înalt. Reuters nu a putut avea acces la acestea din urmă. Ministrul taiwanez al Apărării a declarat, în februarie, că armata chineză învață din invazia Rusiei în Ucraina că orice atac asupra Taiwanului ar trebui să fie rapid pentru a avea succes. Taiwanul studiază, de asemenea, conflictul pentru a-și actualiza propriile strategii de luptă.

Analiză completă pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday