Parlamentarii din Germania au respins, astăzi, o moțiune care menționa, în mod explicit, furnizarea de rachete Taurus către Ucraina, din cauza îngrijorărilor că utilizarea acestui tip de artilerie ar putea escalada conflictul. Taurus este construit de producătorul european de rachete MBDA și de SAAB și are caracteristici similare cu rachetele britanice Storm Shadow, care au fost deja trimise ucrainenilor. Totuși, acestea din urmă, dezvoltate în comun de Regatul Unit și Franța pot lovi ținte la peste 250 km distanță, spre deosebire de rachetele Taurus care au o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Noul pachet de sprijin militar aprobat cuprinde sisteme de arme cu rază lungă de acțiune, dar nu și rachetele Taurus, și muniție suplimentară. Până acum nu au fost oferite foarte multe detalii, însă, din primele informații, asistența militară ar putea include mai multe rachete ghidate GMLRS sau proiectile MARS II.

În textul adoptat se arată că “Ucraina trebuie să poată continua să atace obiective militare, cum ar fi depozitele de muniții, rutele de aprovizionare și posturile de comandă aflate mult în spatele liniei frontului și să își poată proteja soldații de atacurile armatei ruse în cel mai util mod posibil”.

Dezbaterea privind livrarea Taurus, rachete aer-sol cu o rază de acțiune de 500 km, capabile să distrugă buncăre inamice și să provoace pagube semnificative, a persistat timp de luni de zile la Berlin. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat, în mod repetat, Germaniei să furnizeze acest sistem de rachete.

Marea Britanie va trimite, de asemenea, două sute de rachete antitanc “Brimstone”, suplimentare în Ucraina și va antrena încă zece mii de soldați ucraineni, în prima jumătate a anului 2024. Aceste rachete au avut anterior un impact semnificativ pe câmpul de luptă.

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, însă cancelarul Olaf Scholz a rezistat presiunilor interne și externe de a livra rachetele Taurus, temându-se de o escaladare internațională a conflictului.

Surse alternative: Reuters, Telegraph, Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday