BBC a realizat o analiză bazată pe mărturiile unor foști și actuali angajați ai Twitter care au afirmat că, după preluarea companiei de către Elon Musk, platforma nu mai poate controla abuzurile. Relatările angajaților și datele furnizate pentru BBC de către diferite publicații academice arată că pe platforma de socializare sunt active din ce în ce mai multe conturi care promovează ura și abuzurile. 

Publicația britanică scrie că funcțiile companiei menite să protejeze utilizatorii de “trolling” și hărțuire în mediul online sunt acum greu de menținut, pe fondul unui mediu haotic de lucru. Fosta șefă a departamentului de administrare a conținutului a declarat pentru BBC că toți membrii secției au fost concediați. Cu toate acestea, compania a transmis într-un raport că metodele de cercetare interne sugerează că măsurile de siguranță adoptate de Twitter au redus numărul conturilor care promovează fenomenul de “trolling” sau vandalism cu 60%. Un actual inginer al Twitter a declarat pentru BBC contrariul – că “nimeni nu se ocupă” în prezent de acest lucru, comparând compania cu o clădire normală din exterior, dar ruinată pe interior.

Angajatul companiei a mai precizat că haosul a fost creat de concedierile în masă din ultima perioadă și a demisiilor ce au urmat după preluarea conducerii de către miliardarul Elon Musk. Peste jumătate din angajații Twitter au fost concediați sau demiși în ultimele aproximativ 5 luni, iar acum angajații specializați pe un anumit departament trebuie să realizeze și sarcinile secțiilor rămase fără angajați. O persoană nouă în companie, fără expertiză, face ceea ce făceau înainte o echipă formată din peste 20 de oameni. Asta implică multe riscuri și creează cadrul ideal pentru apariția mai multor probleme”, a declarat sub protecția anonimatului un angajat al companiei.

BBC mai scrie în analiza sa și despre o funcție dezvoltă anterior, care avertiza utilizatorii atunci când încercau să posteze un comentariu abuziv. Publicația americană a testat modul de funcționare al tehnologiei, publicând pe platformă un mesaj abuziv care, conform fostei șefe a departamentului de administrare a conținutului, ar fi trebuit să declanșeze notificare. Cu toate acestea, mesajul a fost postat fără niciun fel de notificare. Mesajul experimental postat de pe un cont nou implica jigniri la adresa angajaților Twitter, sugerând că tehnologia nu funcționează cum trebuie. 

În concluzie, investigația jurnaliștilor britanici arată că: 

  • Mesajele abuzive sau sexuale la adresa minorilor sunt în creștere pe platforma de socializare, fără a fi raportate autorităților. 
  • Campaniile de hărțuire și operațiunile de influențare a utilizatorilor, desfășurate de agenții străine, trec “nedetectate” prin filtrele companiei. 
  • Sub administrarea lui Elon Musk, numărul conturilor noi care promovează mesaje misogine și abuzive a crescut cu 69%.
  • Conturile care vizează victimele abuzurilor sexuale au devenit din ce în ce mai active sub noua conducere.

Analiza completă la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday