Christine Lagarde a declarat că acum majorarea dobânzii, anunțată anterior, este “foarte, foarte probabilă”, dar a avertizat că inflația, care afectează în special alimentele și combustibilii, ar putea rămâne la un nivel ridicat, cu toate că rata globală a creșterii prețurilor va scădea în următoarele luni. “Pe termen scurt, inflația de bază va fi ridicată” a spus președintele BCE pentru o publicație spaniolă, adăugând că economia Zonei Euro rezistă mai bine decât se aștepta. Proiecția BCE arată că producția ar trebui să accelereze, după ce, în ultimul trimestru al anului trecut, aproape a stagnat.

BCE a majorat dobânda cu 3% din iulie 2022 și până în prezent, și a promis o majorare cu jumătate de punct procentual până pe 16 martie.

Mai mulți politicieni europeni au avertizat recent că majorările dobânzilor trebuie să continue până când inflația de bază începe să scadă spre ținta de 2% a Băncii Central Europene. În Zona Euro, creșterea anuală a prețurilor a ajuns luna trecută la 8,5%, în scădere nesemnificativă de la 8,6%. În România inflația este de două ori mai mare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday