Numai între 4 martie și 5 martie, au avut loc cel puțin 300 de atacuri în 16 provincii, o creștere semnificativă față de cele 46 de atacuri de otrăvire raportate pe 2 martie. Natura acestor atacuri, care vizează în primul rând elevele din zonele urbane, rămâne necunoscută. Ele au început însă în urmă cu patru luni, timp în care autoritățile nu au făcut practic nimic, ceea ce indică faptul că este vorba de o campanie organizată și deliberată, așa cum a evaluat anterior Critical Threats Project (CTP).

Există raportări conform cărora au avut loc otrăviri cu agenți chimici în 116 școli din Iran, majoritatea școli exclusive de fete, arată o analiză publicată duminică de ISW și Critical Threats Project. Specialiștii evaluează că este greu de înțeles cum s-a produs acest lucru, fără complicitatea autorităților, care au eșuat să-și protejeze copiii.

Președintele Iranului a dat vina pe agenții străini pentru cazurile de otrăvire în rândul elevelor. Alți oficiali au sugerat că au avut loc atacuri din partea unor radicali iranieni care vor să descurajeze fetele care merg la școală sau să le pedepsească pe cele care au susținut, într-un fel sau altul, protestele după moartea Mashei Amini, în toamna anului trecut.

Analiștii de la Critical Threats se întreabă de ce statul nu s-a folosit de capacitățile de monitorizare și supraveghere pentru a-i împiedica pe “agenții străini”. Aceleași sisteme au fost folosite cu succes pentru reprimarea protestelor provocate de moartea tinerei cu origini kurde. De asemenea, nu este clar de ce agenții, dacă ei există cu adevărat, s-ar expune și ar risca doar pentru a îmbolnăvi școlărițe.

Unele școli unde s-au înregistrat cazuri de intoxicare au camere de luat vederi, dar în unele cazuri, acestea au fost oprite. Anumite eleve au declarat că au văzut membri ai grupării Basij în școli, înainte ca otrăvirile să aibă loc. Basij este o organizație paramilitară fondată de ayatollahul Khomeini la scurt timp după ce a venit la putere, în 1979. CTP a evaluat că regimul tolerează campania de descurajare a elevelor și a celor responsabili de atacuri. 

Este dificil de stabilit ce agent chimic a fost folosit pentru a intoxica elevele. Un medic din provincie, care a tratat persoane otrăvite, a declarat că este vorba de compuși organici amestecați cu fosfor, folosiți la insecticide. Un alt medic, din capitală, a apreciat că ar fi de fapt gaze mixte, care nu sunt disponibile la vânzare pentru persoanele obișnuite.

Nimic din toate acestea nu este anormal în Iran, încheie Critical Threats analiza. Regimul islamic a ucis un copil de doar nouă ani, în timpul reprimării violente a protestelor. De asemenea, reprimă brutal și acțiunile tinerelor care sunt suspectate că au opinii contrare regimului.

Sursa: ISW

Foto: Evgeniy Fesenko / Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday