Studiu. Păsările care trăiesc în jurul mărilor suferă de o boală digestivă cauzată de plasticul pe care îl înghit. “Plasticoza” le provoacă cicatrici pe căile digestive și le afectează alimentația.

Oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra susţin că păsările afectate de această boală, denumită sugestiv “plasticoză”, au cicatrici în tractul digestiv din cauza ingerării deșeurilor plastice. Spun că au observat, pentru prima dată, un caz de fibroză indusă în mod specific de plastic la animale sălbatice.

Potrivit studiului, publicat în revista ştiinţifică Journal of Hazardous Materials, au fost descoperite cicatrici în tractul digestiv al păsărilor de toate vârstele, dar cu precădere la cele tinere și la pui. Din cauza cicatricilor, capacitatea păsărilor de a digera hrana este afectată, prin urmare și șansele lor de a se dezvolta sănătos și a de a supraviețui.

Cercetătorii arată că plasticoza poate duce la distrugerea treptată a glandelor tubulare din partea superioară a stomacului păsărilor, ceea ce le face mai vulnerabile la infecții și paraziți. Studiul a fost desfășurat numai pe populația de pufan din Australia, însă specialiștii consideră că specii din toată lumea sunt afectate de boală, întrucât “poluarea cu plastic devine predominantă în toate mediile”.

Sursa: The Guardian

Foto: Maria Roma | Dreamstime.com

Folosim cookies