Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a transmis că indicele global al prețurilor pentru alimente a scăzut pentru a 11-a oară consecutiv în luna februarie. Indicele de prețuri al FAO, care urmărește cele mai tranzacționate alimente la nivel mondial, a înregistrat în februarie o medie de 129,8 puncte, față de 130,6 în ianuarie. Agenția a anunțat că acesta reprezintă cel mai redus nivel înregistrat din septembrie 2021.

FAO specifică faptul că scăderi ale prețurilor au fost înregistrate pentru uleiurile vegetale și pentru produsele lactate, care au compensat o creștere abruptă a prețului zahărului. Prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 3,2%, iar cel al produselor lactate cu 2,7%. Pe de altă parte, prețul zahărului a crescut cu 6,9%, la cel mai mare nivel din ultimii șase ani. Experții explică faptul că această creștere a zahărului este cauzată de scăderea producției din India.

În cazul cerealelor, chiar dacă s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor grâului, aceasta a fost compensată de scăderea prețurilor pentru orez. Astfel indicele a arătat o scădere de 0,1% la prețul cerealelor pentru luna februarie.

FAO a publicat, separat, un raport privind cererea și oferta de cereale, iar o primă prognoză privind producția mondială de grâu pentru 2023 a arătat o scădere anuală de 784 de milioane de tone. “În Ucraina, constrângerile financiare, pagubele aduse infrastructurii și accesul limitat la câmpuri în unele părți ale țării au dus la o reducere a producției de aproximativ 40% de la an la an, iar în 2023 se anticipează o producție de grâu mult sub medie”, a precizat FAO. Totuși FAO a adăugat că scăderea a fost parțial compensată de creșterea producției din SUA la 51 de milioane de tone.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday