Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) a publicat un raport care arată că numai din cauza cutremurelor din ultima perioadă au fost deschise peste o mie de dosare de daune cauzate de acestea. Zonele cele mai afectate au fost cele din județele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar și Capitala.

UNSAR explică faptul că România rămâne una dintre zonele cu risc seismic accentuat. În perioada 2013 și 2022, asigurătorii care fac parte din UNSAR au despăgubit 1.664 dosare de daună, doar ca urmare a cutremurelor, valoarea totală fiind de 4,3 milioane de lei.

Conform datelor publicate de Banca Mondială un cutremur asemănător celui din 4 martie 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro și sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe.

Mâine se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel național: peste 1.570 de oameni și-au pierdut viața, circa 11.300 au fost răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro și sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe, arată datele Băncii Mondiale”, precizează UNSAR.

Raport integral pe UNSAR.

Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday