Cercetătorii s-au folosit de noi tehnici de analizare a datelor colectate de sateliți și au constatat că, din anul 2000, incendiile de vegetație din timpul verii s-au înmulțit în pădurile boreale din cele mai nordice părți ale Pământului – Canada și Siberia. Incendiile de acest fel, reprezentau acum 20 de ani aproximativ 10% din poluarea cu dioxid de carbon globală, dar în 2021, contribuția lor s-a ridicat la 23%.

“Pădurile boreale ar putea fi o bombă de carbon cu ceas, iar recentele creșteri ale emisiilor provocate de incendii pe care le observăm mă îngrijorează”, a declarat autorul studiului, Steven Davis.

Pădurile acoperă suprafețe foarte mari din Canada, Rusia și Alaska, și formând cel mai mare ecosistem terestru de acest fel. Anotimpurile mai calde și mai uscate contribuie la extinderea incendiilor de vegetație. De exemplu, numai în regiunea siberiană (Rusia) aproape 18 milioane de hectare de pădure au ars în 2021. Incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai mari și mai intense și izbucnesc și în locuri în care până acum nu s-au înregistrat astfel de fenomene. Situația se va înrăutăți probabil pe măsură ce temperaturile cresc, a declarat un alt cercetător care a lucrat la realizarea studiului.

Sursă: CNN
Foto: Rizal Chaniago | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday