Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi a publicat raportul anual privind activitatea pentru anul 2022. Astfel, la finalul anului, EPPO avea un total de 1.117 investigații active, ale căror prejudicii ajungeau la 14 miliarde de euro. Doar 185 (16.5%) dintre investigațiile active erau legate de fraudele cu privire la TVA, însă acestea însumează daune de 6,7 miliarde de euro (47% din totalul de 14 miliarde).

Anul trecut au fost procesate 3.318 raportări de infracțiuni și s-au deschis 865 de investigații. De asemenea, judecătorii au înghețat 359 de milioane de euro, comparativ cu 147 de milioane în 2021, adică de șapte ori mai mult decât bugetul total alocat organizației pentru 2022.

În România existau, la sfârșitul anului, 121 de investigații active cu daune estimate de 508 milioane de euro, dintre care trei milioane provin din fraudele cu privire la TVA. De asemenea, în cazul investigațiilor din România au fost înghețate zece milioane de euro.

“La un an și jumătate de la începerea activităților noastre, potențialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica și urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice opace”, a declarat Procurorul Șef, Laura Codruța Kövesi.

Potrivit raportului, în prezent există mai multe investigații privind frauda în cele 22 de state membre participante decât media istorică de dinainte de înființarea EPPO.

Raportul Integral al EPPO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday