Guvernul chinez a aprobat anul trecut extinderea capacităților de producție a centralelor pe cărbune cu 106 gigawați, cel mai mare nivel din 2015 și până în prezent, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor (GEM).

Experții arată că viteza cu care proiectele avansează este una “extraordinară”, fapt ce indică îngrijorarea Beijingului pentru securitatea energetică. Practic, planurile au obținut toate autorizațiile și au intrat în faza de construcție în doar câteva luni, transmite GEM.

Volumul de noi capacități de producție conectate la rețeaua centrală a încetinit între 2017 și 2020, în condițiile în care s-au eliberat mai puține autorizații în această perioadă. Totuși, ținând cont de actualele preocupări privind securitatea energetică, este de așteptat ca volumul să revină în perioada următoare.

Multe dintre proiecte sunt clasificate ca fiind capacități “de sprijin”, care au scopul de a preveni supraîncărcarea rețelei principale și astfel să reducă riscul de pene de curent. Totuși, studiul CREA și GEM arată că acestea sunt în derulare în zone care au înregistrat excedente clare la capacitatea de producție.

China a fost afectată în septembrie 2021 de un val de pene masive de curent, din cauza unei penurii de cărbune pentru centrale. De asemenea, anul trecut producția de hidroenergie a fost redusă drastic din cauza secetei, astfel că în unele regiuni au fost impuse restricții la consumul de electricitate.

Beijingul și-a luat angajamente de mediu și și-a propus ca în 2030 să atingă apogeul volumului de emisii de dioxid de carbon, urmând ca din anul respectiv cantitatea să fie redusă anual.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday