Un studiu publicat în revista ştiinţifică Current Biology arată că distrugerea în masă a faunei sălbatice poate face inevitabil un colaps al tuturor ecosistemelor. 

Conform cercetătorilor, distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, pentru agricultură, prin minerit, prin poluare sau vânătoare excesivă, cauzează o dispariţie a speciilor mult mai rapidă comparativ cu cele cinci extincţii în masă cu care planeta s-a confruntat în trecutul său îndepărtat. Eforturile de conservare din prezent nu trebuie să se axeze doar pe specii în sine, ci și pe rolurile diferite pe care acestea le joacă în menţinerea funcţionării corecte a ecosistemelor.

Autorul principal al studiului, Dr. Yuangeng Huang, de la Universitatea de Geoștiințe din China, a declarat: Este posibil să ne aflăm în prima fază a unei alte extincții în masă, una mai severă […] Nu putem estima punctul de cotitură care va duce la un colaps total al ecosistemelor, dar rezultatul este inevitabil dacă nu combatem degradarea biodiversității”.

Cercetarea a examinat fosile marine găsite în situri din sudul Chinei înainte, pe parcursul și ulterior Marii Extincţii din perioada Permian-Triasic, şi arată că, în urma erupțiilor vulcanice din acea perioadă, s-a semnalat o creştere semnificativă a dioxidului de carbon din atmosferă, care a dus la încălzirea globală şi, implicit, acidificarea oceanelor și scăderea nivelului de oxigen din mări. Studiul subliniază faptul că aceste condiţii climatice sunt similare cu cele provocate în prezent de arderea combustibililor fosili şi provoacă efecte asemănătoare.

Fenomenul din Permian-Triasic a avut loc acum 252 de milioane de ani şi a dus la dispariţia a peste 95% din formele de viață de pe Pământ.

Studiu integral la Current Biology

Foto: Sergey Uryadnikov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday