Raport al Curții de Conturi. Aproape jumătate dintre cele 58 de spitale publice din România nu sunt autorizate pentru protecție la incendiu. Criteriile de alocare a investiţiilor sunt lipsite de transparenţă, iar fondurile aplicate inegal.

Un raport întocmit de Curtea de Conturi a României, în urma auditului desfășurat anul trecut, arată că 46% dintre spitalele publice nu sunt autorizate ISU, fiind semnalate deficiențe ale securităţii în caz de incendiu, cu alarme nefuncţionale sau chiar inexistente, şi o slabă planificare a evacuării pacienţilor imobilizaţi, pe fondul lipsei de personal, în special în timpul turelor de noapte.

Raportul evidenţiază, printre altele, şi faptul că fondurile alocate spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii au fost investite în proporţie de 75% pe aparatură medicală, în timp ce doar 25% au fost utilizate pentru lucrări de modernizare, consolidare sau reparaţii ale clădirilor.

“Alocarea fondurilor pentru investiții nu este una transparentă, nefiind identificată o procedură privind criteriile de alocare a acestora”, transmite comunicatul Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi conchide: Se recomandă crearea unei platforme integrate, cu acces pe nivel de competență, care să cuprindă evidența echipamentelor de imagistică medicală și care să constituie baza analizei investițiilor viitoare în echipamente de acest fel. De asemenea, auditorii publici externi recomandă ca alocarea fondurilor pentru investiții să se realizeze în mod transparent, prin utilizarea unei proceduri privind criteriile de alocare a acestora.

Folosim cookies