Bursele americane au înregistrat cea mai proastă săptămână din acest an. Indicii majori au scăzut cu aproximativ 3%, pe fondul temerilor că inflația persistentă va prelungi perioada cu dobânzi mari.

Acțiunile americane au înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din ultimele peste două luni, după ultimele date care arată că inflația persistă, potrivit Financial Times.

Indicele S&P 500 al celor mai mari companii americane a pierdut în ultima săptămână -2,7%, iar piața Nasdaq, unde sunt listate companiile tehnologice, a pierdut în această perioadă -3,3%, mai mult de jumătate din scădere fiind înregistrată vineri.

Este a treia săptămână consecutivă de scăderi, după un început de an optimist.

Oficialii băncii centrale americane (Fed) au avertizat în mod repetat că dobânzile vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp. Prețurile au crescut în SUA cu +0,6% în ultima lună, iar inflația anuală a urcat la 4,7%, mult peste estimări.

Susan Collins, președintele Rezervei Federale din Boston, a declarat vineri că datele “îmi întăresc opinia că avem mai mult de lucru pentru a reduce inflația la ținta de 2%. Anticipez creșteri suplimentare ale dobânzilor, pentru a ajunge la un nivel suficient de restrictiv, iar apoi vor rămâne acolo pentru o perioadă de timp, poate prelungită”.

Acțiunile europene au înregistrat și ele vineri scăderi semnificative. Joachim Nagel, președintele Bundesbank și membru al consiliului guvernamental al BCE, a declarat vineri că este posibil ca inflația să rămână la niveluri foarte ridicate, necesitând creșteri semnificative ale dobânzii de referință și după luna martie.

Sursa: FT

Foto: Virojt Changyencham | Dreamstime.com

Folosim cookies